Motorrijbewijs halen in Zwolle

Wat leuk dat je ook enthousiast bent over motorrijden! Als je bij ons komt lessen, gaan we je helpen om op jouw tempo je motorrijbewijs te halen. Dit gaat in drie delen: de theorie, het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelname.

Theorielessen

Veilig en prettig motorrijden begint met goede kennis van de theorie. Niet alleen om het CBR-examen te halen, maar vooral omdat het je leven kan redden! Een deel van de theorie heeft betrekking op borden en regels. Het belangrijkste deel heeft betrekking op de informatie die je als motorrijder kunt verzamelen over risico’s. Dit helpt je weer om in de praktijk met meer vertrouwen veilig aan de slag te gaan. Motorprofessional raadt aan om twee avonden cursus te volgen, zodat je zeker weet dat je je examen haalt.

De theoriecursus wordt gegeven op de rijschool in Zwolle. De lessen zijn om de week op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Je betaalt €12,50 per les.

Praktijkexamens

Als je je theorie hebt gehaald, kan je aan de slag op de motor. De instructeur gebruikt een lesmethode die je goed voorbereidt op het examen én natuurlijk het echte leven. Het praktijkexamen bestaat uit twee delen:

1. Voertuigbeheersing
Dit examen bestaat uit twaalf oefeningen en wordt getoetst op een speciaal oefenterrein. Je kunt bijvoorbeeld worden gevraagd om lopend achteruit te parkeren met je motor, uit te wijken, een noodstop te maken of een achtje te rijden. Manoeuvres die op een oefenterrein misschien niet zo spannend lijken, maar in het echt altijd zorgen voor een plan B en daarmee een ongeluk kunnen voorkomen.

2. Verkeersdeelname
Het examen verkeersdeelname bestaat uit een rit door het verkeer, die ongeveer 35 minuten duurt. Dit is het moment waarop alles bij elkaar komt: je vaardigheden, je kijkgedrag, de theorie, je overzicht en je zelfvertrouwen. Je hoeft hier niet zenuwachtig voor te zijn: tegen de tijd dat je op gaat voor het examen hebben we heel veel geëvalueerd en denkt Motorprofessional écht dat je gaat slagen.

Hoe ziet een motorrijles eruit?

Een motorrijles bij Motorprofessional duurt twee uur. We beginnen met een voorgesprek over wat we gaan doen. Daarna starten we de motoren en gaan we aan de slag, op de baan of in het verkeer. Hierbij maken we soms video-opnames, zodat we samen kunnen evalueren. Sommige lessen zullen meer bestaan uit opdrachten, andere lessen uit verkeersinzicht krijgen. Al kijkend maken we samen risico-inschattingen: als motorrijder ben je nu eenmaal een stuk kwetsbaarder dan als automobilist. Wanneer jij er klaar voor bent, gaan we naar verschillende situaties. In voorbereiding op het examen rijden we bijvoorbeeld in de spits naar hartje Amsterdam. Als de les eindigt, evalueren we en bespreken we de aandachtspunten en huiswerk voor een volgende les. Uiteraard is er altijd ruimte voor jouw vragen.

Waarom moet je 21 jaar zijn?
De reden dat je 21 moet zijn, heeft te maken met ongevallenstatistieken. Helaas gebeuren er veel ongelukken bij jongvolwassenen. Dit heeft te maken met het feit dat het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor risico-inschatting, nog niet volledig is ontwikkeld. Ergens tussen je 21 en 25e jaar is dit wel het geval. Daarom ben je vanaf je 21e welkom bij Motorprofessional. 

Is motorrijden gevaarlijk?
Motorrijden is niet gevaarlijk, maar je kunt wel gevaarlijk motorrijden. Als motorrijder ben je een stuk kwetsbaarder dan een automobilist. Gelukkig heb je je kans op een ongeluk grotendeels zelf in de hand. Dit trainen we veelvuldig tijdens onze lessen, waarin we ongevalsanalyses doen, risico-inventarisaties maken en gevaarlijke situaties trainen.

Prijs van de motorrijles
Een motorrijbewijs behalen bestaat uit meerdere onderdelen, die allen hun eigen prijs hebben. Bij Motorprofessional maken we het overzichtelijk en op maat: je betaalt voor wat je nodig hebt. Lessen duren twee uur en kosten €96,80 (inclusief BTW). Die twee uur besteden we ook echt aan rijden: alle leerlingen komen tien minuten van tevoren om om te kleden en voor te bespreken. Na je eerste les kunnen we je een indicatie geven van het aantal lessen dat je nodig hebt. Dit is geen garantie: het kan zowel meer als minder zijn. Veiligheid en vertrouwen op je motor staat voorop - als je dat beheerst haal je je rijbewijs met gemak!

Prijzen voor examens
Er zijn drie examenmomenten als je je motorrijbewijs wilt halen. Op deze pagina lees je meer over de inhoud van deze examens. Dit zijn de prijzen:
Theorie-examen: €31,50 bij het CBR. Afhankelijk van jouw situatie kunnen hier extra kosten bij komen. Lees hier meer informatie.
Examen voertuigbeheersing: €62. Hierbij komen nog de kosten van de rijschool totaal 1,5 uur a 72,60 euro. Dit bestaat uit een uur ‘voorrijden’ en examenbegeleiding, inclusief het gebruik van de lesmotor en eventueel motorkleding.
Examen verkeersdeelneming: €109. Ook hierbij komt nog 96,80 euro, de kosten voor de rijschool, totaal 2 uur a 96,80 euro. Dit bestaat uit een uur ‘voorrijden’ en de examenbegeleiding, inclusief het gebruik van de lesmotor en eventueel motorkleding.


Spoedcursus motorrijden
Veel rijscholen bieden een spoedcursus aan voor het examen voertuigbeheersing. Motorprofessional gelooft hier niet in. Motorrijden kost tijd: je systeem moet wennen aan nieuwe skills, oefenen, onthouden en ook rusten. Denk maar aan een proefwerk: als je kort van te voren leert haal je het misschien wel, maar herinner je je daarna bijna niks meer. Wat ons betreft geen goede basis om veilig en prettig de weg op te gaan op je motor.

Natuurlijk willen we je wel helpen om je rijbewijs zo snel mogelijk te halen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in een week vier keer twee uur te lessen. Zo kun je toch voldoende leren, rusten en verwerken. Iedereen heeft die tijd en rust nodig; slim of niet, snel of niet. Interesse in een intensief programma? Laat het ons weten via het contactformulier en we plannen je zo snel mogelijk in.

Proefles motorrijden

Enthousiast over motorrijden maar nog niet zeker of het iets voor je is? Kom gerust langs voor een kop koffie en een introductieles. We kijken dan samen naar wat er bij jou past en hoe wij daar eventueel invulling aan kunnen geven. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op.

* verplichte velden